Правилен избор на летни гуми


Всеки професионален водач с увереност ще каже, че автомобилната гума е важен елемент на транспортното средство, поради което се налага да се отдели особено внимание при избора. На пръв поглед да се направи правилен избор при покупката е много лесно, но на практика нещата са съвсем различни. Ще се опитаме да ви предоставим информация, с която да опростим задачата ви и да икономисаме вашето време.

Има специална категория автомобилни ентусиасти, които след зимния сезон не бързат особено със смяната, а продължават да карат на зимни. Такова пътуване е не по-малко опасно от работата на летните гуми върху заледени повърхности. В това няма нищо чудно, защото производителят за всеки вид изделия използва определена технология, а готовата продукция е с коренно различен състав и характеристики.

За да изберете правилните летни гуми, първо трябва да имате представа какъв размер да купувате. В този случай винаги ще ви бъде нужна информацията на производителя на вашето транспортно средство. Много често заветните параметри могат да бъдат намерени на вратата откъм шофьора. Ако обаче тези изисквания не се вземат под внимание, тогава възникват значителни проблеми – от неточни показания на скоростомера до бързото влошаване на гумите и ходовата част.

Гумите за лятна експлоатация са разделени на три вида, които имат свой характерен модел на протектора: асиметрични, насочени и ненасочени. Всяки вид има предимства и слабости. Асиметрични – имат по-добро сцепление с повърхността, което допринася за по-безопасно движение. Насочени – осигуряват комфортни условия на шофиране с най-ниско ниво на генериран шум. Ненасочени – универсални в употреба, можете да пренареждате местата и няма да има затруднения с резервното колело. Те са достъпни, защото имат народни цени.

Преди да купите „автомобилни обувки“, погледнете дълбочината (височината) на протектора. Автомобилът ще бъде много по-уверен, за да задържи пътя, ако колелата имат дълбоко стъпало. Ако валежите от дъжд са доста чести в района, тогава ви съветваме да закупите гуми със специални маркировки. Тези летни гуми са разработени за експлоатация по мокра повърхност и са снабдени със специални отводи за отстраняване на кал и вода.

Следващият критерий, на който си струва да се обърне внимание при покупка на летни гуми е страната на гумата. Най-добре е, ако е подсилена. Такава конструкция има допълнителна твърдост, която предава по-голяма трайност.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.