Зимни градини – лукс или постижение за всеки


Мечтата на човека за Едемската градина на земята, една от малкото, не е изгубена, а се е превърнала в реалност, олицетворена под формата на зимна градина. Първата реализация на тази идея бяха оранжериите, които, ставайки модерни, станаха част от високия обществен живот на аристокрацията. Началото на тяхното строителство датира от 16-17 век. Но едва в края на 19-ти век зимните градини започват да придобиват модерен облик – дневните и оранжериите са свързани с общо пространство.

На запад има открити тераси или зимни градини с остъклени покриви. Верандите са вид междинен, смесен тип – от една страна, той е затворен, защитен от дъжд и вятър, от друга страна, има покрив и остъкляване, което обикновено започва на нивото на обикновени прозорци. Интересът на потребителите на този красив оазис нараства с всеки изминал ден.

Една от определящите функционални характеристики на зимната градина е нейната пряка връзка с жилищните помещения. Зимната градина е междинна зона между околната среда, била тя градина, цветна градина или градска сграда, и жилищна площ, ограничена от стени. Това е разликата между зимната градина и оранжерията, която не е част от жизненото пространство, а служи само за отглеждането на топлолюбиви растения.

Зимната градина е сложна конструкция и за да носи топлина и радост през годините, тя може да бъде изградена само с компетентен проект. В същото време е необходимо качествено разработване на проекта, което ще помогне да се разкрият всички предимства на конструкцията, да се намери оптималното решение при минимални разходи и да се избегнат технически грешки при изпълнението.

Само професионално проектирани и построени зимни градини ще позволят да се решат едновременно архитектурни, икономически и енергийни задачи, а собствениците дълго ще се наслаждават на своята придобивка без разочарование. Животът на човека става по-пълоценен, когато се чувства в тясна връзка с околната среда. Зимните градини са една от възможностите, които позволяват на човек да се чувства част от природата.

Могат да изпълняват различни функции. Често се превръщат в продължение на всекидневната или трапезарията. В този случай трябва да се осигури функционална връзка със съответните основни помещения на къщата. Разумното решаване на всички детайли на зимните градини ще позволи на собствениците да се наслаждават на хармония с природата в собствения си дом в продължение на много години.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.