Пробиотик за деца – ценно допълнение


Употребата на пробиотик за деца не трябва да замества традиционното лечение, но може да бъде ефективно и ценно приложение за някои заболявания и състояния при децата.

За повечето хора пробиотиците не представляват никакъв риск. Въпреки това, за хората, приемащи имуносупресивни (изкуствено понижаващи имунитета) лекарства, приемането на пробиотични бактерии може да увеличи риска от развитие на инфекции. Някои съставки в пробиотичните препарати могат да предизвикат алергични реакции при хора с алергия към мляко или дрожди – внимателно прочетете информацията на производителя.

Приемът на пробиотик за деца трябва да бъде съгласуван с лекуващия лекар. Неправилно съхраняваните био препарати също може да предизвикат алергична реакция, така че има смисъл да се избират продукти на надеждни и доказали се производители. Приемането на био препарати за профилактични цели от напълно здрави хора е възможно без медицинска консултация, но за деца е нужна такава.

Микрофлората на всеки човек е уникална, сложна и динамична екосистема. Пробиотиците могат да влияят на двама души по различен начин, дори при едно и също лице, влиянието може да бъде различно в различните дни в зависимост от съня, нивото на стрес, употребата на лекарства, както и от безброй други фактори. Още по-различно е влиянието на пробиотик за деца. При малките и порастнали деца влиянието на един и същи био препарат е различно, което задължава родителите за консултация с лекар.

Науката е в самото начало на изследването на микробиома на човека, но вече има просто фантастични открития. Например, публикувано е съобщение от учени от няколко американски университета, че чревните микроби влияят върху хранителното поведение на хората – това е решението, което определя нашия избор в полза на тези храни, които се нуждаят, включително мазнини и захар.

Проучването на микробиома може да открие нови възможности за превенция на различни заболявания, от затлъстяване и диабет до рак на стомашно-чревния тракт. За сега само се подхожда към разбиране значението на микробиома за човешкото здраве. Ползването на био препарати с високо съдържание на щамове на полезни бактерии е от полза за здравето на човека.

Всяко дете, което има проблем със стомашно-чревния тракт, както и след употреба на антибиотици се налага да ползва пробиотик за деца, за да се подобри по-бързо здравословното му състояние, да се засили имунитета му.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.